Ininteligibile: despre identitate sau despre lipsa ei

Daca oamenii ar fi altel, cel mai probabil totul ar fi diferit. Platitudinile care ne acompaniaza in viata de zi cu zi se confunda mult prea des cu aspiratiile noastre desarte catre un ideal specific. Daca oamenii ar fi altfel, probabil ca totul s-ar schimba indata.



Dar cine mai are timp sa fie altfel? Oricine, in ziua de astazi, isi doreste mult prea mult sa fie el insusi. De ce? Nu stie ca el insusi nu exista? Ca e doar un deziderat fals al oricui? De ce nu ne-am dat inca seama de faptul ca nu exista conceptul de identitate. Sau exista, dar n-ar trebui sa existe. Identitatea este o proiectie falsa a ceea ce tu si ceilalti percepeti despre tine insuti. De retinut: perceptie.



Daca totul este o perceptie, de ce mai avem nevoie de identitate? De ce sa ne chinuim sa ne stabilim un mod de a gandi, de a actiona, de a nu trai? Identitatea este falsa in orice caz, oamenii la fel. Oamenii si societatea sunt guvernati de identitati inutile, de etichete expirate si de legi sfinte care se tot modifica.



Unde este adevarul absolut atunci? Care e scopul al orice? Nu vom inceta niciodata sa ne intrebam asta, desi ne continuam linistiti viata cu buletinele noastre de idetitate, cu numele noastre de familie care apar pe facturi si cu felul nostru de a ne imbraca pe care il poti ghici in functie de sifonier.



Tu cu ce te identifici?