Ce nu stiti depre propriile unghii

Le ingrijiti o viata intreaga, faceti totul pentru ca ele sa fie cat mai sanatoase si sa beneficieze de o manichiura frumoasa dar totusi sunt o multime de lucruri pe care nu le cunoasteti despre propriile unghii, lucruri ce, odata cunoscute va pot ajuta sa le tratati mult mai corect decat ati incercat sa o faceti pana acum si de ce nu sa le intelegeti.

Iata cateva din ceea ce nu stiati despre unghii:

Ele cresc cu 3-4 milimetri pe luna, portiunea dinspre deget se numeste patul unghiei, radacina din care aceasta creste poarta denumirea de matrice, iar ceea ce depaseste degetul se numeste semiluna.
Unghiile sunt facute din acelasi material ca si parul anume din  cheratina. Acest lucru insemana in primul rand ca tratamentele si alimentatia ce ajuta parul va ajuta in aceeasi masura si unghiile.

Punctele albe aparute pe suprafata unghiilor nu arata o lipsa a calciului ci, cel mai probabil sunt urme ale unor lovituri suferite pe suprafata patului unghiei sau al matricei.

Unghiiile tari sau moi nu sunt rezultatul unei ingrijiri gresite ci sunt mostenite. Cu toate acestea daca doriti ca unghiile sa arate cat mai bine si sa se mentina lungi, trebuie sa le feriti de agenti chimici, umezeala si sa le ungeti in permanenta. De asemenea, produsele de manichiura pe care le folositi conteaza enorm pentru sanatatea unghiilor. Pentru a va mentine unghiile in siguranta, optati intotdeauna pentru Cel mai bun kit oja permanenta


Onicofagia este boala pe sistem nervos ce duce la rosul unghiilor. Desi este un tic nervos aparent inofensiv, acesta poate duce la aparitia infectiilor de piele si deteriorarea iremediabila a unghiei.

Ceea ce fac diferenta intre primate si alte mamifere sunt unghiile. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca mamiferele si-au pierdut ghearele in favoarea aparitiei unghiilor pentru a le ajuta mai mult la miscare si apucare.


Sunetul unghiilor ce zgarie o tabla sau un geam este atat de infiorator pentru toata lumea deoarece acesta atinge o frecventa ce se amplifica in mod natural de catre ureche nu neaparat pentru ca este in realitatea unul extrem de neplacut.

Unghiile sunt oglinda sanatatii. Medicii pot stabili daca sunteti bolnavi sa nu, uneori numai uitandu-se la unghii. Daca patul unghiei este vantat, puteti suferi de o boala de plamani, daca cuticulele au un anumit aspect puteti suferi de boli autoimune, daca unghia are dungi intunecate putei avea boli dermatologice, etc.


Intre doua manichiuri ce presupun oja, lac, gel etc, unghia are nevoie sa respire. Datorita faptului ca pana si varful unghiei este un tesut viu, acesta are nevoie de oxigen la fel ca si patul unghiei, oxigen ce este de ajutor unghiilor in lupta cu infectiile.

Cuticulele, pe care aproape toata lumea le indeparteaza au defapt un scop bine stabilit si anume de a proteja matricea si implicit unghia de microbi si umezeala.
Stresul afecteaza starea de sanatate a parului si a unghiilor. Daca suferiti de stres cronic unghiile cat si parul pot creste foarte incet sau pot deveni fragile.

Unghiile cad dupa o lovitura dura deoarece le sunt intrerupte conexiunile sangvine cu corpul. Dat fiindca unghiile au nevoie de sange pentru a supravietui, daca o unghie lovita cade, ea va creste din nou doar cand matricea si patul unghiei sunt complet vindecate si vascularizate.